Колко бихте спечелили от инвестирането на $ 1000 в Alibaba, при появата на компанията през 2014 година

рез септември 2014 г. компанията за електронна търговия Alibaba стана публична на Wall Street, получавайки най-голямото публично предлагане за продажби в историята: то достигна приблизително 25 000 милиона долара. Веригата CNBC изчислява представянето на акциите за тези, които са инвестирали по това време.


Ако тогава човек бе инвестирал 1000 щатски долара, при цената на затваряне от 19 септември 2014 г., неговото дялово участие сега през март 2019 г., би имало приблизителна стойност от $ 1,921.50. Това означава, че стойността на тези акции, считано от деня, в който компанията стана публична, се е увеличила с 92% - прекрасен доход за 5 години.


Това представяне обаче не означава, че в бъдеще ще има сходни резултати, тъй като според последните данни на китайското правителство, се наблюдава забавяне в темповете на растеж на страната, най-ниската в продължение на почти 30 години.


"Забавянето на китайската икономика ще направи много трудно за Alibaba да успее в краткосрочен и средносрочен план," каза Гил Лурия, директор на изследванията на финансовата компания D.A. Дейвидсън, пред специализиран икономически канал.


"През последните 30 години Китай все още не е осъществил значителен икономически цикъл, което означава, че е много трудно да се предскаже изходът от настоящата рецесия", добави той.


Алибаба има пазарна стойност от около 468 000 милиона долара и акциите му са се увеличили с повече от 31% досега тази година. Технологичният гигант бе основан от бизнесмена Джак Ма през 1999 г., за да свърже китайските производители с чуждестранни купувачи.

Станете почитател на Класа