В най-сухото място на Америка се появи езеро

След масивните дъждове, които се отприщиха от февруари до началото на март, в най-сухата пустиня в Америка, разположена в Югоизточна Калифорния, в Долината на смъртта, се образува голямо временно езеро. Фотографът, Елиът МакГукен, успя да улови това рядко явление и публикува изображенията в акаунта си в Instagram.

 

МакГукен е казал за местен вестник, че иска да снима в басейна на Бадуотър, най-ниското място на континента по отношение на морското равнище, което понякога се наводнява в резултат на дъждовете. Но отивайки там е открил огромно езеро, което според оценките на администрацията на Национален парк Долината на смъртта, има дължина 16 километра.

 

"Виждането на толкова много вода на най-сухото място в света е сюрреалистично усещане", коментира фотографът. "Природата отново представя своята мимолетна красота".

 

Въпросната долина, разположена в пустинята Мохаве, има най-високата средна атмосферна температура: 56,7 ° C. През 1972 г. е регистриран максимум за всички времена от 93.9 ° C.


Докато средното ниво на валежите в долината обикновено е 0,76 сантиметра през март, то на 5-то и 6-то число на този месец са паднали 2,21 сантиметра, което е три пъти повече от месечната норма, казва Крис Долче, метеоролог, към сайта на weather.com.

 

"Тъй като водата не се абсорбира лесно в пустинята, дори умерените валежи могат да причинят наводнения в Долината на смъртта, а наводненията могат да настъпят дори и там, където не вали", обяснява Долче.


Във всеки случай, тази година има много повече вода от нормалното. "Преди това са се образували по-малки езера, но не си спомням да съм виждал толкова голямо езеро на това място", казва Патрик Тейлър, представител на националния парк, за новосформираното езеро.

Станете почитател на Класа