Експерти: Симулациите на война показват, че Русия и Китай ще победят САЩ

САЩ не могат да се изправят пред сблъсък с Русия в Балтийския регион или с Китай в Тайван, поради неадекватната защита на инфраструктурата и комуникационните мрежи. Това заявиха на 7 март американските анализатори Робърт Уърк и Дейвид Очманек, на панелна дискусия, организирана във Вашингтон от Центъра за нова американска сигурност (CNAS), двупартийна организация от военни експерти. Заключенията са извлечени от симулациите на войната, извършени от корпорацията RAND, военен изследователски център с нестопанска цел.


Симулациите разкриха, че въоръжените сили на САЩ, въпреки ефективно разбиване на армиите на държавите от техния регион, не могат дълго време да се изправят пред съперник, който има сравними технологии и сили.


"Никога не сме се сблъсквали с противник със същите възможности ... През първите пет дни на кампанията ние изглеждаме добре, но след вторите пет дни това няма да е толкова добре", признава Уърк.


Военната инфраструктура е слабо място на въоръжените сили, обясняват експертите. Така американските самолети и самолетоносачи стават лесна мишена за високоточни ракети с голям обсег, които сега са в арсеналите на Китай и Русия.


"Във всички случаи, които познавам, F-35 доминира небето, когато е в небето, но ще е унищожен на земята в големи количества", описва Уърк резултатите от симулацията.


Същото ще се случва и с американския флот. "Това, което плава по повърхността на морето, ще има трудности", прогнозира Очманек.


Базите за снабдяване на армията, които ще бъдат сред основните цели на противника, също ще бъдат унищожени, защото те нямат достатъчно противовъздушна отбрана, смятат експертите.


Въпреки това, те виждат по-голяма заплаха в уязвимостта на комуникационната система, която координира действията на войските. "Мозъкът, нервната система, която свързва всички тези парчета, ще бъде смазан", потвърди Очманек.


Междувременно, ако един противник успее да спечели в това, което Китай нарича "война за унищожаване на системата", и САЩ изгубят системата за командване и контрол, ще бъдат автоматично победени, казват анализаторите.


Според оценката на Очманек тези недостатъци могат да бъдат коригирани с 24 милиарда долара, разпределени поравно между американските военновъздушни сили, армията и флота. Сумата е около 3,3% от военния бюджет на страната, предложен от президента Доналд Тръмп за 2020 година.

Станете почитател на Класа