Мадуро съобщи за залавянето на двама души, саботирали електрическата система

Президентът на Венецуела Николас Мадуро потвърди от двореца Мирафлорес, че са заловени двама души, считани за физическите извършители на саботажа на комуникационните системи на язовира Гури.


"Заловихме двама души, които се опитваха да саботират комуникационната система на Ел Гури. Искам венецуелското правосъдие да намери и интелектуалните автори на тази огромна вреда, причинена на нашия народ", заяви държавният глава.


Той каза, че заловените вече дават показания и скоро ще бъдат разкрити подробности за плана за "електрически саботаж".


Той подчерта "усилията и поведението на венецуелците, които въпреки продължителната липса на електричество, са останали в мир". "Настъпи моментът за активна съпротива в общността, информиране, подпомагане, насърчаване на солидарните действия сред семействата и общностите", каза той.


"Венецуела ще види справедливост, мирът няма да ни бъде отнет", заяви президентът, който обвини американското правителство в използване на високи технологии, за да „повреди" националната електрическа система.


Президентът Мадуро посочи директно правителството на САЩ за поръчител на "електрически саботаж" срещу южноамериканската страна.


"Империалистическото правителство нареди тази атака, това е стратегия на война, за която мислят само криминалните умове", каза президентът, който специално спомена за скорошна статия, публикувана от списание "Форбс", която разглежда като "много реалната възможност чужда държава да манипулира електрическата мрежа на противника, за да принуди правителството да падне".


Мадуро посочи, че Венецуела "е може би първата страна в света, която е била жертва на американската технология за кибератаки срещу електрическата система".


Той призова за мобилизация и организация, за поддържане на мир в условия на непредвидени обстоятелства. "Призовавам общинските съвети: дойде часът на активна съпротива, насърчавайки солидарността", призова той.


Вторник и сряда бяха обявени за неработни във Венецуела, по заповед на президента Мадуро, докато се възстановява нормалната доставка на електроенергия след затъмнението, засегнало почти цялата страна.

Станете почитател на Класа