Мей гарантира "правно обвързващи" промени в споразумението за Brexit

Британският премиер Тереза Мей постигна "правно обвързващо" споразумение с Европейския съюз относно защитата на Северна Ирландия, което да осигури Brexit, и го представи на гласуване в парламента.


Промените "укрепват и подобряват" първоначалното споразумение за Brexit, както и бъдещите отношения между Обединеното кралство и блока на ЕС, според министър Дейвид Лидингтън. Британските законодатели имат възможността да "гласуват за това споразумение или да вкарат страната в политическа криза", каза министърът, като подчерта, че Европейският съюз даде ясно да се разбере, че това ще бъде "единственото споразумение на масата".


Макар преговорите на Мей с лидерите на ЕС да продължават, премиерът и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се споразумяха за два документа, първият от които гласи, че блокът не може да се опитва да „улови Обединеното кралство с бекстоп на Северна Ирландия". Ако това се случи, документът позволява на страната да започне официален спор пред независим арбитраж.


Вторият документ е "съвместна декларация", която обобщава ангажиментите на Обединеното кралство и Европейския съюз за ускоряване на процеса на обнародване на бъдещи отношения и замяна на подкрепата с "алтернативни споразумения" до 2020 г.


Възстановяването на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия може да съживи военните действия, продължили десетилетия, докато обединението не е опция за премиера, чиято коалиция зависи от подкрепата на Демократичната профсъюзна партия, най-голямата от синдикалните политически партии в Северна Ирландия.


На 15 януари Камарата на общините отхвърли представеното през май споразумение и вчера отново законодателите не одобриха промените. След изгубеното гласуване, от Парламента ще бъде поискано да гласува за Brexit без споразумение (известно като „твърд Brexit"), и ако този вот също се провали, ще бъде поискано удължаване на срока.


Крайният срок за напускане на Обединеното кралство от ЕС, както е посочено в споразумението, подписано между страните, е 29 март.

Станете почитател на Класа