Учените: Обемът на мозъка намалява поради тези фактори:

Учените от Университета в Единбург в Обединеното кралство откриха, че пушенето, хипертонията, затлъстяването и диабетът причиняват преждевременното стареене на нашия мозък и намаляването на неговия обем.

 

Според изследването, публикувано в European Heart Journal, 9,772 доброволци на възраст между 44 и 79 години са подложени на магнитно-резонансна диагностика, за да се намерят връзки между структурата на различните части на мозъка и седемте фактора, които допринасят за увреждане на кръвоносните съдове и влошаване на кръвоснабдяването на централната нервна система. Сред анализираните фактори изследователите споменаха пушенето, високото кръвно налягане, високото пулсово налягане, диабета, високите нива на холестерол и затлъстяването, според индекса на телесната маса (ИТМ) и съотношението на талията към бедрата.


Най-силните връзки са открити в зоните на мозъка, които са отговорни за по-сложните мисловни умения и които се влошават по време на развитието на болестта на Алцхаймер и деменцията.


Оказа се, че всички фактори, с изключение на високия холестерол, особено тютюнопушенето, кръвното налягане и диабета, допринасят за намаляване на количеството сиво вещество. Освен това обемът на мозъка намалява и състоянието на бялото вещество се влошава. В по-голяма степен тази връзка се проявява при хората на средна възраст.


Проучването показва, че с повишаване на риска от съдови увреждания, обемът на мозъка е намалял с 3% в сравнение с нормата, а бялото вещество е с 1,5 пъти повече увреждания.

Станете почитател на Класа