Лондон ще бави Брекзита, защото това ще устрои всички

Въпреки приближаващия се Брекзит, британците все още не са успели да изградят единна позиция за това как да го посрещнат, каза пред телевизията CNN бившият британски финансов министър Джордж Осбърн. Ето защо, според него, при липсата на явно мнозинство, което да защитава конкретен вариант, британците вероятно ще решат да отложат напускането на ЕС - защото това ще бъде от полза за всички.

 

 

Джордж, съвсем до неотдавна изглеждаше, че в британския парламент мнозинството от депутатите устойчиво се противопоставят на всякакви варианти (свързани с напускането на ЕС. - ИноТВ), тоест срещу твърд брекзит, срещу мек брекзит, а също и срещу втори референдум. Увеличава ли се вероятността от втори референдум? Възможен ли е този вариант, като се има предвид, че Лейбъристката партия вече заявява, че го подкрепя? Може ли ситуацията да се развие по шаблона, предложен от Тони Блеър от самото начало, или, с други думи, да се каже на британския народ: „Слушайте, имате възможност истински да поразмислите. Наистина ли искате това?"

ДЖОРДЖ ОСБЪРН, бивш министър на финансите на Великобритания:Мисля, че преди да преминем към въпроса за референдума - ако изобщо стигнем до него - повечето хора ще се съгласят да отложат решаването на този сложен проблем. Работих като финансов министър много години и със собствените си очи видях гръцката еврокриза. Присъствах на много срещи, на които ми казаха „трябва да стигнем до някакво решение“, а след това в 3 часа сутринта се вземаше решение в духа на „да се срещнем отново след половин година“.

Въпреки че оттеглянето от ЕС след три седмици е стъпка, санкционирана както от вътрешния закон, така и от международния договор със съюза (който очевидно тревожи отечествения бизнес, тъй като те трябва да се подготвят за тази ситуация), единственият начин да се предотврати това е да се намери мнозинство което би подкрепило някакъв друг вариант. Мнозинството е там, но не е ясно за какво ратува то.

Именно затова, както ми се струва, хората се замислят за отлагане, защото тези, които искат да проведат втори референдум, както и тези, които се стремят към по-мека версия на брекзит в стила на Норвегия - всички ще разберат, че единственото нещо, за което са на едно мнение е, че отсрочката ще им бъде от полза.

Лично аз мисля, че това съвсем не е лош вариант. Той ще позволи на страната да продължи да обмисля този най-голям проблем след Втората световна война. Това е добре, защото нито една от очевидните възможности не се ползва от подкрепата на мнозинството. Считам, че следващата седмица ще завърши именно с това.

Ако обожавате Уилям Шекспир, мога да вмъкна още една забележка. Въпросът също е във властта - короната падна на земята. Министър-председателят няма да представлява партията си на следващите избори и по принцип на всички е ясно, че тази година тя ще си тръгне. Така че върху възгледите на хората се отразяват и мислите им за мястото им в бъдещата борба за короната и за лидерството в Консервативната партия, което в този момент е равносилно на заемането на длъжността държавен глава.

Станете почитател на Класа