Безкасовата икономика - нож с две остриета

Много народи, особено в скандинавските страни, се стремят към безкасово бъдеще, в което физическите пари се заменят изцяло с цифрови. Докато някои експерти смятат, че безкасово общество наистина е бъдещето, ще отнеме години или може би десетилетия, за да се отървем от книжни парите, според Нафиз Алам, професор по финанси в Henley Business School (UK).

 

"Определено, светът се отдалечава от физическите пари в брой, поради повишеното използване на електронен портфейл, като Apple Pay или Samsung Pay", каза експертът, отбелязвайки, че предимствата на безналични плащания са "несравнимото удобство, под формата на време, ефективност и сигурност."


Въпреки това, той отбеляза, че "най-голямото предимство всъщност е за регулаторите, които може да имат записи за всяка транзакция, което прави трудно да се нарушава закона за лицата, укриващи данъци, перачите на пари и спекулантите."


Отпечатване на физическите пари е голям разход за централните банки и правителствата, който може да струва до 1,5% от БВП, каза Алам. Но според професора, безкасовата икономика може да бъде нож с две остриета за всяка нация.

 

"Въпреки, че контролира незаконните дейности, като пране на пари и измами, същевременно се намалява поверителността и правото на личен живот", каза Алам. "Всяка сделка може да се запише и да се проследява от правителството, което ще се превърне в комунистическа организация, а не в либертарианско общество."


В същото време, Стив Уортингтън, професор в Суинбърнския технологичен университет (Австралия) постави под въпрос идеята, че светът се движи към общество с по-малко пари в брой. "Никога не ще стигнем до безкасово общество в живота си, защото тогава ние бихме живели в по-контролирано и наблюдавано общество.", каза той.

 

Ефективността на борбата с престъпността в безналичните общества е значително надценена, според него. "Понастоящем повечето парични транзакции се извършват чрез банки и се контролират, но това не е попречило на престъпността да просперира".

 

Експертът добави, че "е трудно да се повярва, че технологията ще промени положението на престъпността". "Мисля, че е воля на правителството да се бори срещу престъпността, което прави разликата".

 

От своя страна Бернардо Батиз-Лазо, професор по бизнес история и банкова администрация в Университета в Бангор (Обединеното кралство), се фокусира върху недостатъците на бъдещето без парични средства, като „броят на уязвимите хора (бедни, млади, възрастни, самотни майки), които могат да бъдат пропуснати. "

 

"Тежи фактът, че цифровите системи са двоични: те работят или не", добави експертът. "Малък проблем с електричеството (като ураган в Ню Йорк), или в предоставянето на интернет или дори в информационните системи на една банка, спира цялата система."

 

Премахването на паричните средства прави малко за премахване на корупцията или неформалната икономика, но помага на правителствата да увеличат данъчната си основа, според Батиз-Лазо. Но в крайна сметка, според анализатора, има проблеми с независимостта, тъй като "хората имат право на ниво на неприкосновеност на личния живот и избор при плащанията".

Станете почитател на Класа