The New York Times: Камионът с "хуманитарна помощ" не е изгорен от правителството на Мадуро

Обвиненията от САЩ и от венецуелската опозиция срещу венецуелските сили за сигурност, на които те приписват на изгарянето на конвоя с хуманитарна помощ на 23 февруари по заповед на президента Николас Мадуро, имат "проблем"; всичко изглежда показва, че самите му опоненти случайно са изгорили товара, както разкрива разследването на The New York Times.


Престижната медия реконструира инцидента чрез непубликувани изображения, до които имала достъп, както и от публикувани по-рано филми, включително на тези, които обвиняват Мадуро за пожара. Техният анализ показва, че коктейл Молотов, хвърлен от антиправителствен протестиращ, е предизвикал пожара.


По-конкретно, според разследването на вестника, "Хвърлена е самоделна бомба, направена от бутилка, срещу полицията, която блокира моста, който свързва Колумбия и Венецуела. Но парцалът, използван за запалване на коктейла Молотов, се е отделил от бутилката и отлетял към камиона, който половин минута по-късно вече бил запален".


В този смисъл медията заявява, че американската агенция за международното развитие - основният доставчик на помощ за карибската страна - не е включила лекарства сред своите дарения. Високопоставен източник на опозицията заяви пред вестника, че изгорената пратка съдържа медицински материали като маски и ръкавици, но не и лекарства. Снимките, прегледани от медията, показват, че кутиите съдържат хигиенни комплекти, с консумативи като сапун или паста за зъби.


Когато се свързали с вестника, американските власти направили изявление, което описва по-предпазливо начина на пожара. "Свидетелствата на очевидци показват, че пожарът започнал, когато силите на Мадуро насилствено блокираха влизането на хуманитарна помощ", казаха те, без да уверяват, че правителствените сили са тези, които подпалват автомобила.

Станете почитател на Класа