Китай нарежда на своите авиокомпании да прекратят използването на Boeing 737 MAX

Китайският авиационен регулатор е наредил на китайските авиокомпании да преустановят използването на самолетите Boeing 737 MAX след катастрофата на самолета от този модел на Ethiopian Airlines, предаде Ройтерс.

 

Полет ET302 се разби в неделя близо до Bishoftu (Oromia, Етиопия). Всички 157 души - от 33 различни националности - които са били в самолета, са загинали, включително осем китайски граждани.


Това е втората смъртоносна въздушна катастрофа за по-малко от пет месеца с този нов модел самолет. Миналия ноември JT 610 полет на Lion Air се разби на брега на Индонезия, тринадесет минути след излитане от Джакарта за Pangkal Pinang, убивайки 189 души на борда.


Медиите, цитирайки източници от индустрията, запознати с въпроса, посочиха че китайските авиокомпании, които експлоатират близо 60 самолета от този модел, са получили заповеди от Китайската авиационна администрация (CAAC) и са преустановили тяхното използване.


От своя страна CAAC потвърди, че заповедта е издадена. Мярката е взета от съображения за сигурност след неотдавнашния инцидент, според агенцията.
Освен това CAAC потвърди, че ще издаде ново уведомление след консултации с Федералната авиационна администрация на Съединените щати и Boeing относно приетите мерки за сигурност.


Boeing, най-голямата авиокосмическа компания в света, обяви, че ще отложи пускането на 777X - самолет с широко тяло - след катастрофата.


Събитието бе насрочено за 13 март в Сиатъл (САЩ), но засега усилията на компанията ще бъдат насочени към подпомагане на засегнатата авиокомпания.


Освен това, след като изрази съболезнованията си на семействата на пътниците и екипажа на пострадалия Боинг 737 MAX 8, компанията съобщи, че ще изпрати технически екип на мястото на произшествието, за да предостави помощ под ръководството на Службата за разследване на произшествия в Етиопия и Националния съвет по транспортна сигурност на САЩ.

Станете почитател на Класа