Намериха на таван съкровище от Индия

Редки реликви, опаковани във вестници, които останали в продължение на много години на тавана на къщата на британска двойка, вероятно струват много хиляди долари. Съкровището, намерено в окръг Berkshire, Обединеното кралство, се състои от седем предмета, включващи сабя със златна инкрустация, пистолет и златен печат.


Предметите са принадлежали на семейството на султан Типу, владетел на Кралство Майсур, разположеон в южната част на Индия през XVIII век, съобщава Daily Mail. Ценните предмети са отнесени в Англия след смъртта на султана при обсадата на Серингапатам през 1799 година.


Предметите били предавани от поколение на поколение 220 години и накрая този месец те ще бъдат продадени на търг.


През януари двойката се свързала с Антъни Криб, търговец и специалист по продажбите на оръжия, за да му покажат сабята, която открили на тавана. Това е вълнуващо откритие - казал той, когато я видял.

 

"Пистолетът несъмнено е най-забележителният, тъй като той не само носи символа на арсенала на султан Типу, но също така е и боен", заяви аукционерът. „Има вероятност този пистолет да е използван от владетеля на Майсур в последната му битка срещу британците в четвъртата англо-мисорска война (1798-1799 г.), в която той е починал", добави той.

 

Всички позиции ще бъдат продадени на търг поотделно на 26 март, без никаква предварителна оценка на стойността. Очаква се цената му да достигне няколко десетки хиляди долара.

Станете почитател на Класа