Нараства напрежението между САЩ и Русия за влияние в Арктика

Конфликтът между САЩ и Русия за господство в Арктика се засилва.


От Пентагона казват, че ще променят оперативните си планове за противодействие на влиянието на славянската страна в региона. Москва, от своя страна, предупреждава, че това е област на стратегическите й интереси и не възнамерява да се откаже от нея.

 

В този контекст руското правителство разработи навигационни правила за северния морски път за военни кораби на чужди държави. Съгласно плана, за преминаването е необходимо да се уведомява 45 дни предварително и е задължително присъствието на поне един руски пилот. Москва си запазва правото да откаже достъп до маршрута, а в случай на неразрешено пътуване могат да се приложат извънредни мерки, като задържане или дори физическо отстраняване на кораба.


Русия твърди, че тези мерки реагират на засилването на военната дейност на други страни в Арктика. В момента в северните ширини има ледоразбивачи от Русия, САЩ, Швеция, Германия, Южна Корея и Китай.


Също така Русия възнамерява да защитава своите национални интереси в зоната на крайбрежните води, което е важно и от гледна точка на контрола върху търговското корабоплаване. Слоевете от лед изчезват малко по малко, което прави този маршрут все по-приятен и привлекателен за доставката на стоки. Смята се, че в бъдеще това може да се окаже алтернатива дори на Суецкия канал. По този начин пътуването от Европа към Азия би могло да бъде с около 10 дни по-кратко, което би донесло много финансови предимства.

 

Вашингтон не пренебрегва тези ползи. В този смисъл командирът на американския флот. в Европа и Африка, Джеймс Фогго, заяви, че Вашингтон няма да допусне господството на Русия и Китай в Арктика. Според САЩ тези води не принадлежат на никого и всички държави от Арктическия съвет трябва да имат достъп. Също така, Пентагонът наскоро обяви, че е актуализирал плановете си в района, за да се противопостави на Москва и Пекин.

 

Русия, от своя страна, счита, че северният морски маршрут исторически е част от националната транспортна и комуникационна система. Според руското министерство на отбраната, ситуацията в Арктика е под контрол, но всеки акт на агресия от страна на НАТО ще получи силен отговор.

Станете почитател на Класа