Заразата плъзна: Самопровъзгласил се "президент" и в Еквадор

Луис Монта, "човекът от народа", както той сам определя - обяви себе си за "временен президент" на Еквадор, на събитие в Плаза Гранде в Кито, пред двореца Каронделет, седалище на президентството на страната.


Монта се присъединява към колумбиеца Алехандро Муньос и бразилеца Жозе де Абреу, които се обявиха за лидери на своите страни, като пародия на това, което се случва във Венецуела, след като на 23 януари Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за "натоварен за президент" .


Монта, в интервю, в което хуморът не липсва, казва, че се е обявил за президент "пред лицето на очевидната липса на лидерство на сегашното правителство при вземането на решения, което е навредило на населението през последните две години".


Той го прави и "заради предателството от страна на сегашния президент, Ленин Морено, на народа, на политическото движение и на кампанията, която го доведе на власт през 2017 г."


Самопровъзгласеният президент заяви, че сред основните му действия е повторното активиране на "социалните програми, така че огромното мнозинство от хората в неравностойно положение да могат отново да мечтаят за достъп до образование и здраве".


В този смисъл той уверява, че ще възстанови на работните им места "работниците от публичния сектор, които са уволнени". Тази сряда Националната синдикална организация на работниците на Министерството на общественото здраве (OSUNTRAMSA) съобщи, че около 3000 служители от здравния сектор са били освободени от длъжностите си.


Интервюираният предложи също "програма за ваксиниране срещу предателство": "Всички новородени, деца, млади хора ще трябва да бъдат ваксинирани, за да се освободим от предатели, това е фундаментално", казва той.


В допълнение, самопровъзгласилият се президент на Еквадор обсъжда със своя екип "провеждане на предсрочните избори". "Имам подкрепата на всички хора от Еквадор, огромното мнозинство, което присъстваше на площада, изрази подкрепата си и нуждата от трансцендентална и дълбока промяна в правителството", завърши той.


Монта отбелязва, че "временният президент" на Колумбия веднага е изразил подкрепата си. Тази подкрепа го кара да се почувства "легитимен президент" на Еквадор.


Въпреки това той очаква признаване от Съединените щати, Организацията на американските държави (ОАД) и от генералния секретар, Луис Алмагро. "Те вече са го направили за други страни, затова изискваме те да ни дадат цялата си подкрепа, за да можем да продължим да работим, отсега нататък, с легитимност", казва той.

Станете почитател на Класа