Севернокорейската площадка за изстрелване на ракети "е в нормално работно състояние"

След докладите от тази седмица, че Пхенян ще проведе "бърза реконструкция" на сателитното съоръжение Sohae (Tongchang-ri), нов анализ на северноамериканския портал 38 North, специализиран по Северна Корея, предполага, че полигонът изглежда е отново оперативен.

 

Експертите са стигнали до това заключение, след като са анализирали сателитните изображения от 6 март на това съоръжение, което използва технология, подобна на тази, използвана за стартиране на междуконтинентални балистични ракети. Те показват, че работата по възстановяването на платформата за изстрелване и изпитателната площадка за двигатели, която започна преди срещата на върха в Ханой (Виетнам) между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Юн , продължава "с ускорени темпове".


На стартовата площадка работата по реконструкция на релсите за транспортиране на ракети изглежда е била завършена до 6 март и сега може да функционира, казва 38 North.


От друга страна, при изпитателния стенд специалистите са открили напредък в реконструкцията на поддържащата структура, въпреки че те изясняват, че ниската резолюция на изображенията не позволява ясна оценка.

 

В други райони на площадката също се е увеличила активността, с няколко превозни средства с неизвестна цел, които могат да се видят в хоризонталната сграда за асемблиране, сградата на администрацията по сигурността, както и в близост до сградата за наблюдение.


Като се имат предвид тези развития, анализаторите заключават, че "Sohae изглежда се е върнал в нормалното си работно състояние".


Във вторник активността на площадката за стартиране беше докладвана също от проект, спонсориран от американския център за стратегически и международни изследвания (CSIS).

 

След като чу тази информация, Тръмп заяви пред пресата в сряда, че ще бъде "много разочарован" от лидера на Северна Корея, ако се окаже, че това е истина, въпреки че подчерта, че "е твърде рано" да се правят заключения.


Втората среща на върха Тръмп-Ким се състоя на 27 и 28 февруари в Ханой, Виетнам.

 

Тя приключи по-рано от очакваното, без да постигне взаимно съгласие.

 

Тръмп каза, че Северна Корея е призовала за „пълно премахване на санкциите в замяна на разрушаването на ядрения комплекс Йонбьон, но не можем да го приемем, защото тези области са по-малко важни от областите, които искаме".

 

От своя страна Пхенян обясни, че е предложил "постоянно и пълно демонтиране" на ядрения обект, "в присъствието на американски експерти", ако 5 резолюции на ООН, приети през 2016 и 2017 г., бъдат преустановени, уточнявайки, че става дума само за частично преустановяване на ограниченията, а не тяхното общо вдигане.

Станете почитател на Класа