Саботаж е причина за затъмнението в голяма част на Венецуела

В четвъртък в няколко щата във Венецуела се случи електрическо затъмнение. Повредата, настъпила около пет часа следобед, остави без електричество венецуелската столица и повече от половината от 23-те щата в страната, съобщават местните медии.

 

В тази връзка Националната електрическа корпорация обяви, че е имало саботаж в генерирането на ток в електроцентралата Ел Гури, а инцидентът е част от "електрическа война срещу държавата"..


Президентът на републиката, Николас Мадуро, също говори по въпроса и увери, че "електрическата война, водена от САЩ ще бъде победена." Той призова населението да поддържа единство.


Часове по-рано Москва предупреди, че се планира изпращане на въоръжени групи на територията на Венецуела, за подривни дейности. В тази връзка и след неуспешната хуманитарна намеса, официалният представител на Министерството на външните работи на Русия, Мария Захарова, заяви, че Вашингтон е създал нова постановка.

 

Изправени пред срива на електрозахранването, системата на метрото в Каракас беше парализирана и принуди стотици хора да вземат други алтернативи по улиците, за да се опитат да стигнат до домовете си. Освен това се съобщава, че по-голямата част от светофарите са били извън експлоатация, което е причинило голямо задръстване.


След прекъсването на захранването имаше пропуски в телефонния сигнал и пропадане на интернет.


Атакуваната инфраструктура, според министъра, се счита за четвъртата най-мощна водноелектрическа централа в света, надминавана само от двунационалния проект между Парагвай и Бразилия, както и две китайски електроцентрали.


Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео не пропусна да заяви чрез Twitter, че затъмнението е "резултат от некомпетентността на правителството на Мадуро, чиито политики само носят тъмнина".

Станете почитател на Класа