Ердоган: Турция смята да придобие също и S-500 от Русия

Турция никога няма да се откаже от споразумението си за закупуване на противоракетни системи S-400 Triumf в Русия и предвижда също да придобие единици от модела S-500, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на интервю, което той е дал на Канал 24.


След като повтори, че сделката за придобиване на S-400 е затворена, той е уточнил, че може да се произвеждат съвместно на турска територия.


Ердоган също така посочи, че САЩ, които се опитаха да нарушат това споразумение с Русия и са против Турция да купува руски оръжия, не трябва да се опитват да оказват натиск върху страната чрез търговски мерки, за които Анкара е изготвила свои собствени мерки за противодействие.


Тази седмица американският президент Доналд Тръмп обеща, че може да прекрати преференциалното си търговско споразумение с Турция в рамките на програмата на Общата система за преференции (ОСП) на Световната търговска организация. То предвижда едностранни предимства на най-облагодетелстваните нации за тези, които са в по-лоши условия.


Също така от Пентагона потвърдиха, че споразумението, с което Турция купува С-400 на Русия, би застрашило операцията, с която Анкара ще придобие изтребители от F-35 от следващото поколение и американските системи Patriot.

Станете почитател на Класа