Решиха „главоблъсканица“ на Айнщайн, след намиране на липсващата страница

Еврейският университет в Йерусалим е възстановил липсващата част на „главоблъсканица" от Алберт Айнщайн. В един ръкопис от 1930 г., посветен на теорията за обединеното поле, с който той се стреми да обедини всички сили на природата, липсвал лист, който бе възстановен преди няколко седмици сред 110 страници на нови научни файлове, придобити от университета.


Възстановената страница е част от приложение от осем страници, което никога не е било публикувано, въпреки че има копия в ръцете на учени. "В копията, които имахме, липсваше страница и това беше проблем, беше пъзел", каза Ханох Гутфройд, научен съветник в университета за архивите на Айнщайн, като обясни, че възстановеният лист съдържа нов материал.


Според изявление на Еврейския университет, статията на Айнщайн за единната теория на полето е един от многобройните му опити да "обедини силите на природата в една единствена теория и той е посветил последните 30 години от живота си на тази цел".


Айнщайн е един от основателите на Еврейския университет в Ерусалим, в който се помещава голямо количество от интелектуалното наследство на физика, както и над 80 000 негови обекта. В сряда учебното заведение публикува 110 страници ръкописи, които хвърлят светлина върху научната работа на Айнщайн и неговата личност.


Сред новите елементи на колекцията са 84 страници, които основно обхващат математическите изводи от годините 1944 -1948 г .; писмо от Айнщайн до най-големия му син, Ханс Алберт, датирано от 1935 г., в което той изразява своята загриженост относно популярността на нацистката партия в Германия; и четири писма до приятеля му, инженер Микеле Бесо.


В три от тези писма, Айнщайн се позовава на работата си върху абсорбцията и излъчването на светлина от атомите, които след това са послужили като основа за лазерната технология. В четвъртото писмо ученият признава, че след 50 години мислене, той все още не разбира квантовата природа на светлината.


Новите ръкописи са „филантропски подарък" от Фондацията на семейството Краун-Гудман от Чикаго, която от своя страна ги е придобила от частен колекционер в Чапел Хил (Северна Каролина, САЩ).

Станете почитател на Класа