Два химически замърсителя в домовете намаляват мъжката плодовитост

Две химически вещества, които могат да бъдат намерени в нашата домашна среда и дори в нашата диета, пластификаторът DEHP и полихлор бифенил PCB 153, влияят върху мъжката плодовитост, според едно скорошно проучване на учени от Университета в Нотингам, Великобритания, публикувано на 4 март. в списание "Научни доклади". Изследователите установили, че от 1938 до 2011 г. качеството на сперматозоидите е намаляло наполовина.

 

Проучването е проведено въз основа на резултатите от предишно проучване, проведено от същия екип през 2016 г., което показва, че кучетата също страдат от проблеми с плодовитостта. Там бе подчертано въздействието на два замърсителя на околната среда, DEHP и PCB153, присъстващи във влажни и сухи кучешки храни, които могат да увредят репродуктивната функция.


Сега учените провели идентични експерименти с проби от сперматозоиди от мъже и кучета, живеещи в един регион на Обединеното кралство, и по-специално анализирали разпространението на двата замърсителя на околната среда, които привлякоха вниманието им преди три години.


DEHP, пластификатор, използван в поливинилхлорида, присъства в широка гама храни (от човешкото мляко до овчи черен дроб) и в различни домашни предмети (килими, дрехи, играчки); докато полихлор бифенил 153 се използва както в хранителни продукти, така и в електрически уреди, мастила, лепила и забавители на горенето. Този последен химикал, широко използван през 60-те и 70-те години на миналия век, е забранен в целия свят, но все още може да бъде намерен в храната за кучета.


Проучването показа, че и двете вещества имат вредно въздействие върху подвижността на спермата на двата вида.


В съобщение, публикувано от университета, водещият изследовател на последващото проучване, Ричард Леа, каза, че с това те искат да покажат, че домашните кучета са огледалото на упадъка на мъжката репродуктивна система, тъй като те са изложени на същите битови замърсители.


Друг изследовател от екипа, Ребека Сумнер, добави, че намаляването на плодовитостта може да доведе до увеличаване на фрагментацията на ДНК. "Ние знаем, че когато мотилитетът на човешката сперма е слаб, фрагментацията на ДНК се увеличава и че мъжкото безплодие е свързано с по-високо ниво на увреждане на ДНК на сперматозоидите," каза той.

Станете почитател на Класа