Трима кандидати да строят "Турски поток"

Три консорциума с международно участие кандидатстват за изграждането на българо-сръбската газова връзка от Провадия до Зайчар. Това стана ясно при отварянето на офертите днес. Проектът е на стойност 2,2 млрд. лв и трябва да бъде построен за година и половина като част от българския участък от "Турски поток".

Трима кандидати да строят "Турски поток" през България

 

В трите консорциума са включени компании от България, Русия, Саудитска Арабия, Унгария и Испания. Техните технически оферти бяха отворени публично в присъствието на представители на участниците и журналисти.

Изборната комисия на "Булгартрансгаз" разполага със срок до края на месеца, за да отвори ценовите оферти по проекта. В случай, че те надвишават предварително обявената цена има няколко варианта, които компанията разглежда.

Проектът предижда да бъде изградена тръба от компресорна станция Провадия до българо-сръбската граница при Зайчар. Дължината на трасето е близо 500 км, а максималният срок за неговото построяване - края на 2020 г. До момента държавната "Булгартрансгаз" е сключила договор за пренос на газ по бъдещото трасе с "Газпром Експорт" и швейцарската "Мет". Нашата компания няма да плаща, ако се забави строителството.

"Булгартрансгаз" тепърва ще търси и финансиране за проекта.

"В самата обществена поръчка сме включили вариант за разсрочено плащане на проекта в рамките на 120 месеца или десет години и това е едната от формите за финансиране на проекта. Успоредно с това предвиждаме в рамките на първото шестмесечие на тази година да обявим и процедура за финансираща процедура на проекта", обясни Владимир Малинов, изп. директор на "Булгартрансгаз".

 

0a

 

Той беше категоричен, че заем от руската "Газпром" не е търсен за строителството.

"Никога не сме гледали на тази тръба като българския участък на турски поток, това е разширение на газопреносната ни мрежа, която дава възможност за допълнителни входно-изходни капацитети на "Булгартрансгаз", каза Малинов.

Въпреки това обаче проектът остава сред ключовите за пренос на газ от бъдещия хъб "Балкан" край Провадия за Западна Европа.

Станете почитател на Класа