САЩ с "последен опит " да попречат на Турция да закупи S-400 от Русия

Двама висши служители на Държавния департамент на САЩ са пътували до Турция, за да убедят Анкара в "последния опит" да прекъсне договора за закупуване на руски противоракетни системи S-400 Triumf за 2,5 милиарда долара.


Помощник държавният секретар на САЩ, Матю Палмър, и специалният пратеник на САЩ за Сирия, Джеймс Джефри, ще преговарят с турските представители, за да нарушат това споразумение, както са потвърдили дипломатически източници за вестник "Хюриет".


Палмър ще се съсредоточи върху споразумението между Москва и Анкара и плановете на Вашингтон да продаде американските противовъздушни системи Patriot. за Турция, докато Джефри ще се обърне към пътната карта за Манбиж (Сирия), за която двете страни се споразумяха през юни 2018 г.

 

Пентагонът настоява Турция да се откаже от плана си да придобие руско въоръжение, на основание, че в противен случай ще застраши операцията за придобиване на изтребителите F-35 от следващо поколение и американските системи Patriot.

 

Предложението за Patriot, което Анкара все още не е приела, изтича в края на март. От своя страна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган многократно е заявявал, че няма да промени плановете си по отношение на С-400.

Станете почитател на Класа