Арест на лидер на наркотрафика в Мексико Сити

Служители на Агенцията за наказателно разследване на Главна прокуратура (FGR) задържаха Луис Фелипе Перес Флорес, наричан още "Ел Фелипийо", син на Фелипе де Хесус, известен като "Ел Охос" (Очите), лидер на картела Тиахуак, един от основните генератори на насилие в Мексико Сити.


Според докладите на местните медии Перес Флорес е заловен на юг от столицата на страната. Той е обвинен в организирана престъпност.


Очаква се Офисът на главния прокурор да представи подробности за залавянето.


Перес Флорес вече е прехвърлен в съоръженията на FGR, където се очакват министерски изявления, съобщава телевизионният канал Миленио.


„Ел Фелипийо" оглавява престъпната група, след като баща му беше убит на 20 юли 2017 г.


Перес Луна, "Очите", отговаряше за продажбата на наркотици в източната част на Мексиканската долина и поне от 2012 г. оперира в столицата на страната. Той е свързан с около 50 екзекуции.


Според федералните доклади, престъпната организация присъства в седем кметства на Мексико Сити: Tláhuac, Coyoacán, Iztapalapa, Milpa Alta, Magdalena Contreras, Tlalpan и Xochimilco.


„Ел Охос" принадлежеше на престъпната група, част от картела на Белтран Лейва, основан в Синалоа през 2008 г. и действал до 2017 г. , когато бе разрушен.


"След смъртта на Артуро Белтран и пленяването на основните му оператори, той е останал с част от структурата и се опитал да завземе долината на Мексико: създал е коридор за наркотиците между столицата на страната и Куернавака", пише мексиканският журналист Хектор де Маулеон.


Фелипе де Хесус Перес Луна пониква от тази група, като след ареста на шефа й, той се приютил в кметството Тлахуак и започнал да пренася наркотици в юга на столицата. До 2013 г. той е интегрирал мощна мрежа за трафик на наркотици, която отприщи насилие в този район на града.

Станете почитател на Класа