Откриха „научно съкровище“ под руините на Чичен Ица в Мексико

Екип от археолози, воден от Гилермо де Анда, е открил пещера, пълна с реликви под руините на града на маите Чичен Ица в Мексико, съобщава агенция АФП. На пресконференция Де Анда определи откритието като "научно богатство".

 

Посочено е, че пещерата със стотици обекти е открита на около два километра от храма на Кукулкан и се намира на около 24 метра под земята. Тя съдържа няколко камери, свързани с такива тесни пасажи, по които изследователите трябва да пълзят. Нейната точна дължина е неизвестна: археолозите са изследвали около 460 метра досега.

 

Специалистът твърди, че пещерата е била открита от местните жители преди повече от 50 години, но археологът, изпратен на мястото по това време, решил по някаква причина да запечата входа с камъни и представил само кратък доклад. Миналата година Гилермо де Анда открил тази пещера.


Сред обектите, открити вътре, са седем ароматни горелки във формата на Чаак, важно божество на маите, свързано с дъжда. Смята се, че най-големите горелки датират между 700 и 1000 години след Христос.


Специалистите смятат, че жителите на Чичен Ица вероятно са считали пещерата за "вътрешностите на боговете".


Освен това те твърдят, че пещерата, чието изследване ще продължи, ще помогне на учените да разберат по-добре произхода, живота и вярванията на жителите на Чичен Ица.

Станете почитател на Класа