"Бъзфийд": Платени от WWF горски рейнджъри са избивали бракониери в Азия и Африка

Световният фонд за природата (WWF) е финансирал и въоръжавал горски рейнджъри, които са пребивали, изнасилвали и убивали бракониери, показа разследване на американския сайт BuzzFeed, базирано на над 100 интервюта и стотици страници документи, сред които поверителна информация на организацията. Публикацията е на в. "Дневник".

 

Колаж на BuzzFeed. Nwes. Мечето панда е символ на екологичната мрежа WWF

 

Селяните са били бити с колани, нападани с мачете, пребивани до безсъзнание с бамбукови тояги, сексуално тормозени и убивани от подкрепяни от WWF антибракониерски отряди, пише медията. Екипи в Азия и Африка са организирали такива мисии и са одобрили предложение за убиване на нарушители, дадено от директор на парк.

Организацията е плащала заплати на паравоенните сили, обучавала ги е и ги снабдявала с инструменти и оръжия. Тя е действала като глобално разузнавателно управление, ръководейки мрежи от информатори, мотивирани от "страх" и "мъст", които да действат в полза на парковите ръководства. В същото време WWF е отричала, че работи с информатори.

 

Организацията, създадена от британски естественици през 1961 г., има офиси в над 40 държави, ръководени от бюрото в Швейцария. Мисията ѝ "да защити бъдещето на природата" събра подкрепата на милиони хора, сред които звезди от ранга на Леонардо ди Каприо и сър Дейвид Атънбъроу. Само през 2017 г. тя е събрала над 767 млн. дарения, повечето от половината от които са дошли от обикновени граждани.

В отговор на публикацията на BuzzFeed WWF съобщи, че е наела международна кантора, която да извърши "независимо разследване" на обвиненията.

 

Източници: "Дневник", buzzfeednews.com

Станете почитател на Класа