Пентагонът предупреди Турция за „тежки последствия“ при покупката на С-400

Съединените щати предупреждават Турция, че придобиването на зенитни ракетни системи С-400 от Русия ще има значителни последствия за сътрудничеството между Вашингтон и Анкара, заяви говорителят на Пентагона Ерик Пахън.

„Ние осъзнаваме желанието на Турция да засили своята противовъздушна отбрана, но придобиването от Турция на руски системи С-400 ще има сериозни последици за сътрудничеството в отбраната на САЩ и Турция. Ние работим, за да помогнем на Турция да намери най-добрите възможности за посрещане на нуждите от отбрана, но в същото време да ги предупредим за широко разпространените последици от закупуването на руски C-400“, заяви Пахън.

 

 

Той добави, че САЩ подкрепят диалога по този въпрос и припомни, че Вашингтон преди това е подчертавал необходимостта от запазване на оперативната съвместимост при закупуването на отбранителни системи в страните от НАТО.

Миналата седмица запознати източници съобщиха, че Анкара отхвърля предложението на Вашингтон да предостави една система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ до края на 2019 г., ако бъде отхвърлена руската система C-400.

В сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи да се промени „грешният подход“ на Вашингтон към закупуването на руската система за противовъздушна отбрана С-400 от Анкара.

Началото на доставките на С-400 за Турция се очаква през юли 2019 г.

Станете почитател на Класа