САЩ издигна условия за преговори с Русия по ДРСМО

Съединените щати са готови да преговарят с Русия за контрола на въоръженията, но с редица условия, заяви представител на Държавния департамент на САЩ, като коментира подписването от президента Владимир Путин на постановление за отменяне от страна на Русия на изпълнението на Договора за ракетите със среден и малък обсег.

Говорител на американското външно министерство заяви пред ТАСС, че Вашингтон „остава ангажиран с ефективен контрол над въоръженията, който допринася за сигурността на САЩ, техните съюзници и партньори, който е проверим и задължителен и включва партньори, които отговорно изпълняват задълженията си“.

 

 

„Готови сме да участваме в преговори с Русия за контрол на оръжията, които отговарят на тези критерии“, заяви той.

Държавният департамент изрази „разочарование“ от факта, че Русия, „изглежда, не е готова да предприеме необходимите стъпки, за да се върне към спазването на споразуменията и по този начин да запази Договора“.

Президентът Владимир Путин подписа указ за отменяне, от страна на Русия, на изпълнението на Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обхват. Това е в отговор на действията на САЩ, които в началото на февруари обявиха оттеглянето си от договора. В Съвета на Федерацията подчертаха, че Русия, за разлика от Съединените щати, никога не е нарушавала изискванията му, а именно Вашингтон е отговорен за спирането на ДРСМО.

Станете почитател на Класа