Излизането на САЩ от Договора за ракетите заплашва Европа

Владимир Путин подписа указ за излизането на Русия от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие (Договор).

 

Пресслужбата на Кремъл отбеляза, че документът е подписан в резултат на нуждата да се предприемат мерки в отговор на нарушенията на американската страна на същия този договор.

 

 

Указът за спиране изпълнението на задълженията на РФ по Договора за ракетите влезе в сила от момента на подписването му — на 4 март 2019 г.

 

МВнР на Русия подготвя съответното уведомление, което ще бъде изпратено на държавите-участнички в Договора.

Припомняме, че в началото на миналия месец президентът на САЩ и държавният секретар Майк Помпео обявиха, че САЩ спират изпълнението на ангажиментите си по Договора от 2 февруари с последващо излизане от пакта, което ще се случи след половин година.

 

В отговор на действията  на американската страна, президентът на Русия Владимир Путин заяви за спиране на участието на Москва в договора.

 

Ситуацията коментира доцентът от катедрата по политология и социологиа към РЕУ «Плеханов», военният политолог  Александр Перенджиев в ефира на телевизионния канал «NewsFront TV».

 

Според него, Договорът по принцип е бил и си остава една от основите при изграждането на международната система за ядрена сигурност.

 

«За голямо съжаление, САЩ нарушиха международния ядрен ред.

 

Сам по себе си Договорът не толкова отговаря не интересите на Русия или САЩ, колкото е в интерес на страните от ЕС.

 

Става дума аз сигурността на тези държави.

 

Ако преброим рисковете при разрушаване на този договор, то най-силно от това ще пострада Европа», поясни той, отговаряйки на въпроса, защо ЕС не счита за нужно да реагира на решението на САЩ и да се опита да спаси договора.

 

«ЕС трябва не да  сплашва Русия с «китайска заплаха», а да настоява този пакт да се модернизира, да се привлекат Франция и Великобритания в него, защото това са ядрени държави.

 

Ако Европа искаше да запази Договора, тя трябваше да действа, а не да мълчи», отбеляза политологът.

 

Александр Перенджиев отбеляза още, че международният ядрен ред е пряко свързан и с икономическия ред, както и с международния ред като цяло.

 

«Разрушавайки един елемент, разрушава се всичко останало», резюмира политологът.

 

Станете почитател на Класа