Ватикана отваря архивите си за Втората световна война

Ватикана ще позволи на изследователите и историците достъп до своите тайни архиви, свързани с Втората световна война и понтификата на Пий XII (1876-1958). Решението беше взето от папа Франциск, уточнява АП. Фигурата на Пий XII е един от най-противоречивите в историята на папството през ХХ век. Павел VI (1897-1978), който се изкачи на престола на Свети Петър през 1963 г., започва процеса на беатификацията на своя предшественик. Въпреки това, беатификацията е спряна поради протест от страна на Израел и еврейските общности, които обвиняват Пий XII в мълчаливото съучастие в унищожаването на евреите от нацистите.

 

Ватикана отваря архивите си за Втората световна война

 

Ватикана твърди, че благодарение на тънка дипломатическа линия по отношение на нацистка Германия и нейното италианско правителство Бенито Мусолини, Пий XII успял да спаси хиляди евреи, като ги скрил, включително и извън стените на папския град-държава. Еврейските общности отдавна са поискали отварянето на Ватиканските архиви от войните, което ще хвърли светлина върху ролята на папата.

 

https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/461/Image_6513461_500_0.jpg

 

Светът отдавна чака откриването на документи от архивите на Ватикана, които могат да хвърлят светлина върху много тъмни страници от историята, особено през ХХ век. Документите, съхранявани във Ватикана, заемат коридор с обща дължина 85 км, в Рим има легенди, че част от архивните помещения се намират под река Тибър.

 

 

 

0a

Станете почитател на Класа