САЩ: "Всяка заплаха за завръщането на Гуайдо ще бъде изправена пред силен и значим отговор"

Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън заяви, че всеки опит за възпрепятстване на безопасното завръщане на самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо ще бъде изправен пред "силен и значим отговор" от Вашингтон и международната общност.


"Временният президент на Венецуела, Хуан Гуайдо, обяви планираното си завръщане във Венецуела, всяка заплаха или акт срещу неговото безопасно завръщане ще бъде приет със силен и значим отговор от САЩ и международната общност", пише Болтън на своя Twitter.


Гуайдо заяви в неделя на живо в социалните мрежи, че по време на "обиколката си" в региона е получил подкрепата на властите в Колумбия, Бразилия, Парагвай, Аржентина и Еквадор и обяви плановете си да се върне в страната си.


Очакването за завръщането му във Венецуела е фокусирано върху това какво ще бъде бъдещето му с правосъдието, като се има предвид, че Върховният съд на тази страна е издал забрана да напуска страната, като част от набор предпазни мерки. Въпреки решението на Върховния съд, той напусна страната.


Освен това прокуратурата на Венецуела провежда предварителни разследвания за искането му за замразяване на активи на венецуелската държава в чужбина и за налагане на икономически санкции от Съединените щати.


Каракас отново подчерта, че при пристигането си Гуайдо ще трябва да "се изправи пред правосъдието", а Вашингтон предупреди, че ако това се случи, ще има "незабавна реакция" от много страни. Така, специалният пратеник на САЩ за Венецуела Елиът Абрамс увери, че в случай, че Гуайдо бъде арестуван след завръщането си в страната "те ще видят значителна реакция по целия свят".


От своя страна Гуайдо каза, че "има много ясни указания за пътя за следване" в случай, че бъде задържан след завръщането му във Венецуела. "Има много ясни указания на ниво мобилизация, международна подкрепа, международни действия и това, което няма да бъде загубено, е каузата", каза той.

Станете почитател на Класа