Тръмп: "Не искам маневри със Сеул, за да спестя на САЩ стотици милиони долари"

Американският президент Доналд Тръмп разкри причината, поради която иска да сложи край на съвместни военни учения с Южна Корея.


"Причината, поради която не искам военни учения с Южна Корея, е да спестя на САЩ стотици милиони долари, които не са ни възстановени, това беше моята позиция много преди да стана президент. Северна Корея в момента е нещо добро! ", пише Тръмп в своя профил в Twitter.


Вчера двете страни започнаха нови съвместни военни учения, които имат за цел частично да заменят двете наскоро отменени годишни маневри в подкрепа на усилията за денуклеаризация на Корейския полуостров.


"Те са забавни, но много скъпи": така Тръмп обяснява защо е спирал военни учения на Корейския полуостров


Според военните от двете страни, новият процес, наречен Донг Маенг (Алианс), ще се проведе между 4-ти и 12-ти на този месец и ще замени ефективно маневрите Ключови решения.


Донг Маенг ще има елементи на отменените маневри, които военните се надяват да заместят напълно с добавянето на други по-малки мащабни игри, разпределени през годината.


Маневрите Ключови решения, сред най-големите в света, се изпълняват от двете съюзнически държави в продължение на десетилетия и се възприемат от Северна Корея като заплаха за нейната национална сигурност и почтеност. Миналата година маневрите бяха прекратени като част от размразяването с Пхенян.

Станете почитател на Класа