Финансовият директор на Huawei съди полицията и правителството на Канада

Финансовият директор на Huawei, Менг Уанчжоу, подаде гражданско дело срещу членове на Агенцията за гранични служби на Канада, Кралската полиция и канадското федерално правителство, като твърди, че "са нарушили конституционните й права", когато е била арестувана, обискирана и разпитана на международното летище във Ванкувър през декември 2018 г.


Искът, заведен във Върховния съд на Британска Колумбия, заявява, че Менг търси компенсация за "злоупотреба с власт в държавната служба и незаконно задържане". Финансовият директор на Huawei твърди, че е била държана три часа без обяснение и без достъп до адвокат, преди служител на RCMP да й обясни защо е била арестувана.


Документът също така твърди, че Менг е претърпяла "психически мъки, безпокойство и загуба на свобода" като пряк резултат от задържането й на летището.


Мениджърът на Huawei бе арестувана на 1 декември в Канада по подозрение, че е нарушила търговските санкции, наложени от Вашингтон срещу Техеран. Този петък Канада разреши изслушване за екстрадиране на Мън в САЩ.


Китайското посолство в Канада заяви, че Пекин е "абсолютно недоволен и категорично се противопоставя" на решението на Отава да даде зелена светлина на съдебния процес, поискан от Вашингтон.

Станете почитател на Класа