Разкриват "тайната глобална операция" на Facebook, за заобикаляне законите за поверителност на данните

Нов теч на вътрешни документи от Facebook разкри, че социалната мрежа е натискала политици по света, включително и бившият външен министър на Великобритания Джордж Осбърн и бившия министър-председател на Ирландия, Енда Кени, за да лобират за сметка на компанията срещу законите за поверителност на данните. Документите бяха получени от The Observer и Computer Weekly.

 

Медиите квалифицират стратегията на Facebook като "тайна глобална операция", за да се опита да спечели влияние, и посочват, че е насочена към стотици законодатели и регулатори в САЩ, Канада, Индия, Виетнам, Аржентина, Бразилия, Малайзия и Европейския съюз.


"В допълнение към Кени, десетки други политици, сенатори и европейски комисари са споменати по име, включително и тогавашния индийски президент Пранаб Мукерджи, Мишел Барние, сега ЕС преговарящ за Brexit и [Джордж] Озбърн", са казва в доклада.


Документите изглежда са произлезли от съдебно дело срещу Facebook, инициирано от програмиста на Six4Tree в Калифорния, и разкриват, че Шерил Сандберг, главен оперативен директор на Facebook, смята европейското законодателство за защита на данните като "критична" заплаха за компания. А бележка написана след икономическата среща на върха в Давос през 2013 г. цитира Сандберг, че компанията се сблъсква в Европа "на фронта за данни и неприкосновеност на личния живот" и полага "критични усилия за да избегне "нови прекалено ограничителни закони ".

 

Изтеклите документи включват подробности за "големите отношения" на Facebook с Енда Кени, ирландски министър-председател, един от хората, които той описва като "Facebook приятели". Страната играе ключова роля в регулирането на технологичните компании в Европа, тъй като комисарят по защита на данните действа от името на 28-те държави-членки.

 

В изявленията си, Кени, който подаде оставка през 2017 г., заяви, че страната му може да оказва значително влияние за насърчаване на интересите на Facebook, когато поеме председателството на ЕС, макар и технически да е трябвало да остане неутрална.

 

Файловете също така показват, че социалната мрежа заплашва да изтегли инвестиции от страни, които не подкрепят или не приемат закони, полезни за Facebook.

 

Говорител на компанията, от своя страна, заяви, че документите са били все още запечатан в Калифорния съд и публикувани "в нарушение на съдебна заповед", в допълнение към представянето на само от едната страна на историята и "пропускащи важен контекст".

Станете почитател на Класа