InSight на НАСА започна да копае на Марс, но се натъква на нещо

Сондата на НАСА InSight - която се приземи на Марс миналия ноември - започна нов етап на своята мисия: разкопките на повърхността на червената планета, но скоро се сблъска с някои проблеми, съобщи германският аерокосмически център (DLR).

 

Инструментът за пробиване HP³, проектиран от DLR, е разположен отстрани на модула за кацане и има за цел да проникне на 5 метра за измерване на вътрешната температура на Марс.


На 28 февруари контролерите на полета на InSight в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния изпратиха заповеди на сондата да започне разкопките. Въпреки това, HP³ успя да пробие само между 18 и 50 сантиметра за четири часа, много далеч от установената цел.


Учените от DLR обясниха, че изглежда ударното устройство се сблъскало с чифт камъни. Първият камък „бе засегнат от едната страна и се мина покрай него, а второто препятствие не позволи да продължи напред, докато изтече времето на операцията. Въпреки първите недостатъци, InSight ще продължи с тази част от мисията след период на охлаждане".


Сондата също има сеизмометър, който може да открива възможни земетресения. Модулът за кацане на InSight е неподвижен, но разполага с робот-ръка за маневриране на основните си експерименти.

Станете почитател на Класа