Стана заразно: Алехандро Муньос се самообяви за "президент" на Колумбия

Колумбиецът Алехандро Муньос, украсен с реплика на президентската лента, се обяви за президент на тази страна и извика: "Първият акт на правителството ми е да обявим мир". Това се случи на демонстрация против срещата на групата на Лима в двореца Сан Карлос, в Богота, където участваха и самопровъзгласеният "президент" на Венецуела, Хуан Гуайдо и вицепрезидентът на Съединените щати, Майк Пенс.


От група хора, протестиращи пред двореца с надписи „Не на войната", първо се чу възглас: „Дюк не ме представлява", отнасящ се за колумбийския президент, домакин на срещата.


Самопровъзгласилият се президент на Колумбия, в своята импровизирана реч каза: "Да на мира, не на войната, не на трафика на наркотици и на неолиберализма", докато демонстрантите около него избухнаха в аплодисменти.


"Искаме армия за мир, а не за война", каза Муньос. През предходната седмица командирите на Южното командване на САЩ и на колумбийската армия проведоха срещи за разрешаване на проблема с "хуманитарната помощ" на Венецуела, което предизвика напрежение и спекулации за евентуална подкрепа на Колумбия за военни действия срещу Венецуела.


Муньос също така каза, че първото му "международно действие ще бъде да уреди с американското правителство да изтегли военните си бази от Колумбия". През 2009 г. тогавашният президент Алваро Урибе подписа военно споразумение с американския си колега Барак Обама, "за борба с тероризма и наркотрафика", въпреки отказа на съседни страни като Венецуела и Еквадор.


Между насърчителните възгласи от множеството и записите с мобилни телефони, Муньос изпрати послание към САЩ: "Те трябва да направят истинска демокрация, зад всеки техен президент има по една война". "Демокрацията и техният велик работен и артистичен народ трябва да свалят тези президенти, тези Тръмп, тези Буш."


По подобен начин той обяви необходимостта от "спешна хуманитарна помощ за САЩ, защото те са най-големият потребител на наркотици на планетата", както сам призна бившия държавен секретар Рекс Тилерсън, при пътуване до Перу.


Попитан от един от присъстващите, кога ще бъде назначен нов колумбийски посланик във Вашингтон, той каза, че вече е там, представен от милионите колумбийци, които работят в тази страна.


Интересно ще бъде да се наблюдават официалните реакции на Вашингтон и някои правителства, експресно признали самообявилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо. Аналогията на действията на Муньос със събитията във Венецуела дотук е пълна, но ако се появят разлики в реакциите – истината ще се разкрие в цялата си зловеща същност.

Станете почитател на Класа