Лагард: Тръмп и Brexit са опасни за световната икономика

  • Политиките, насочени срещу международната търговия, които защитава републиканския кандидат за президент на САЩ, Доналд Тръмп, рискуват да създадат опасно протекционистко движение, което допълнително ще се отрази на световната икономика, заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ), Кристин Лагард, в интервю за The Financial Times.

    Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз вече е замъглило глобалния икономически растеж, каза Лагард, добавяйки, че налагането на нови търговски бариери, в коя да е голяма икономика в света, може да има "катастрофални" последици.

    Тръмп, когото директорът на МВФ не коментира директно в интервюто, предложи да се въведат наказателни тарифи за продукти с произход от Китай и Мексико, както и прекратяване на търговските договори Вашингтон като Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

    МВФ, чийто най-голям акционер е САЩ, подкрепи инициативите на настоящото правителство на САЩ, които ще се материализират в новото споразумение за свободна търговия, известно като "споразумение за транс-тихоокеанско икономическо партньорство" (TPP). От своя страна, кандидатът на републиканците заяви „TPP е бедствие".

    Лагард по този повод подчерта, че "вълните на протекционизъм в миналото, са предшествали много войни" и допълни, че такива политики "вредят на растежа, интеграцията и хората". "Ние се надяваме, че новото правителство, което ще дойде на власт в САЩ и лицето, избрано за президент, ще погледне споразумението в положителна посока", добави той.

    Тя също призова Обединеното кралство да се разреши възможно най-скоро несигурността, причинена през юни от "Brexit", който вече е имал голямо влияние върху глобалната икономика и прогнозите за растеж на самия МВФ.

    "Ние искаме да видим яснота по-рано, отколкото късно, защото вярваме, че липсата на яснота подхранва несигурност, подкопава инвестиционния апетит и вземането на решения," каза Лагард.

Станете почитател на Класа