Stratfor: НАТО вече не служи на предназначението си в Европа

  • Основите на НАТО се разпадат след края на Студената война, казва известният експерт по сигурност и военно разузнаване от САЩ Джордж Фридман, основател на компанията Stratfor. Според него, все още може да се оправи този организъм, но е малко вероятно да се появи обща визия или желание за това.
    "Многонационалните институции не умират. Те продължават да имат годишни срещи, като следващата среща на върха на НАТО в Полша през юли тази година", пише експертът. "Но какво е военен съюз без мисия? Това е просто един анахронизъм".
    Фридман разглежда мисията, която много западни политици искаха да възложат на Атлантическия алианс в годините след разпадането на Съветския съюз. Тя бе свързана с асимилирането на страните от Източна Европа и Южен Кавказ от политическа култура и областта на интереси на Съединените щати и техните съюзници. Но той определено счита тези идеи за безжезнени.
    "Вярваше се, че членството в ЕС и НАТО ще превърне тези бивши съветски сателити в западни страни. Но НАТО е военен съюз и интегриране на нови страни към Западна Европа не е целта на Алианса ".
    Защитата на европейските страни бе една от функциите на НАТО, признава лидерът на Stratfor, но тази функция "атрофира, след като войната изглежда все по-безсмислена". " Основите на НАТО се разпаднаха отдавна, с разпадането на Съветския съюз и подписването на Договора от Маастрихт, който основа Европейския съюз".

Станете почитател на Класа