Фармацевтичният бизнес погубва хиляди пациенти

Фармацията е милиарден д бизнес в световен мащаб. В същото време, прекаляването с лекарства и консумацията на лекарства със съмнителна ефективност са някои от факторите, които причиняват смъртта на хиляди.

Ричард Томпсън, екс-президент на Кралския колеж на лекарите и в продължение на 21 години личен лекар на кралица Елизабет II, призова за „спешна обществена консултация относно ефективността на лекарствата, за разкриване на сенчестите фирми в сектора и прекомерното им влияние при предписване на лекарства“, публикува вестник The Daily Mail.

Много прехвалени фармацевтични лекарства причиняват повече вреда, отколкото полза. На някои пациенти се препоръчва да вземат лекарства, от които не се нуждаят, като част от конфликта на търговски интереси, което допринася за съществуването на епидемия от дезинформирани лекари и пациенти.

Растат сериозните подозрения, че предписването на излишни лекарства произхожда от финансови стимули, а вече е доказано, че фармацевтичния бранш инвестира два пъти повече в реклама отколкото в изследвания.

Заради тези нагласи между 2007 и 2012 г. почти всички от първите 10 фармацевтични компании в света, са платили значителни глоби за престъпления като невярно представяне на резултатите от научните изследвания, укриване на информация за вредите от техните продукти и незаконна търговия с лекарства.

Вестникът заключава: „Най-тревожно е, че тези маневри отнемат живота на хиляди хора по целия свят, причинявайки милиарди загуби за икономиките на страните и умножават страданията на пациентите, които се нуждаят от все повече лечение на страничните ефектите на лекарствата, които консумират.“

Станете почитател на Класа