През 2020 петролът ще се цени като златото

  • Стабилността на доставките на петрол може да бъде застрашена след 2020 г. поради спирането на няколко големи проекта за добив, увери руският министър на енергетиката Александър Новак, в интервю за германския вестник "Ди Велт".

    Удължаването времетраенето на ниски цени на петрола е намалило инвестициите в този отрасъл и министърът оценява намаляването "между 15% и 40%" за тази година. Освен това се наблюдава ръст в цената на кредитите за производителите на петрол в САЩ и това обстоятелство усложнява достъпа им до средства за финансиране".

    В този контекст, Александър Новак вярва, че намаляването на обема на добива на нефт става много бавно и подчертава, че "петролни производители преглъщат падането на цените и продължават да произвеждат, така че предлагането продължава да надвишава търсенето и цените на петрола не се повишават. "

    От своя страна, анализаторът на Руската асоциация на нефт и газ, Рустам Танкаев, е убеден, че петролните запаси ще пострадат от неизбежен дефицит поради необратими промени в проектите за добив.

    Танкаев прогнозира, че в рамките на няколко години "световната парична система ще се върне към златния стандарт и барел суров петрол ще струва $ 50, но не в днешни долари, а във валута, чиято стойност ще бъде определяна от цената на златото."

Станете почитател на Класа