Цивилизацията на маите и тайната на изчезването им са разкрити

  • Какво е предизвикало края на маите е една от най-странните загадки на историята. Според някои експерти изменението на климата играе ключова роля в тяхото падение, съобщава Би Би Си.

    Изследване, публикувано през декември в Science Direct се опитва да хвърли светлина върху изчезването на тази цивилизация. В този документ, археолози от САЩ и Великобритания за първи път са обединили всички около 200 градски центрове в земите на маите на полуостров Юкатан. Тази колекция ще позволи на изследователите да изградят цялостна картина на времето, когато градовете на маите са активни и времето, когато са залязвали.

    Когато процъфтява културата им, климатичните записи показват, че в региона има относително голямо количество валежи, но от година 820 г. районът е пострадал от 95 години на суши, някои от които са продължили десетилетия.

    Повечето градове на маите са залезли в годините между 850 и 925 - до голяма степен съвпадащи с века на сушата и са предимно в южната част на нейната територия - сегашна Гватемала и Белиз. Въпреки това, в северната част на полуостров Юкатан, тази цивилизация не само оцелява, но и започна да процъфтява.

    Ако Юга е парализиран завинаги от изменението на климата, критици се чудят защо това не се случи и в северната част. Досега учените са предложени няколко обяснения, но разследването на археологическия екип значително променя нашето разбиране за това кога и как завършва цивилизацията на маите.

    Със сигурност сушите през девети век са били тежки, но XI век е донесъл "мега-суша". Записи показват, че валежите са намалели драстично между 1020 и 1100 г. Този цялостен анализ потвърждава, че залезът на маите съвпада с два опустошителни периоди на изменението на климата.

    Ако първата вълна на суша ее унищожила южните маите, втората вълна е причинила изчезването им на север. След този период, маите не са се възстановили напълно.

    С тези данни, е повече от вероятно, че изменението на климата е играло решаваща роля в изчезването на маите, тъй като те са силно зависими от посевите. Така че, годините на лоши реколти са намалили постепенно тяхното политическо влияние и са довели до разпадането на тяхното общество и масовото изселване, мотивирано от глад и търсене на вода.

Станете почитател на Класа