Mоментът на истината за най-невероятното предсказание на Айнщайн

  • Гравитационни вълни вече може да са открити за първи път в историята. Но няма да сме напълно сигурни, докато учените не потвърдят или опровергават слуховете през тази седмица. Съществуването им е било предсказано от общата теория на относителността на Алберт Айнщайн точно преди един век.

    Става дума експеримента LIGO (обсерватория с лазерен интерферометър за гравитационни вълни), който е предназначен за откриване пулсации, която компресират и разширяват пространство-времето и които се генерират от такива екстремни събития като експлодиращи звезди или сблъсък на черни дупки.

    Спекулациите, циркулиращи от януари, бяха разпалени миналата седмица в резултат на имейл до колеги, изпратен от Клиф Бърджис, физик в McMaster University в Канада, изтекъл в Twitter.

    В мейла изследователят пише, че слуховете за откриването на гравитационни вълни "изглеждат реални и ще бъдат изяснени в изявление, че ще излязат в списание "Nature" на 11 февруари“. Той твърди, че два детектора са регистрирали пулсации от сблъсък на две черни дупки, със слънчеви маси, 36 и 29 съответно, с превилното темпорално отместване между тях. Ако това се окаже вярно, възможността той да спечели Нобелова награда за физика през тази година е 90%.

    Статистическата значимост на сигнала, по негово мнение, е много висока, над пет сигма. Сигма е стандарт, използван от учените, за да се разграничат доказателства достатъчно силни, за да претендират за откритие.

    Ако откритието бъде потвърдено, гравитационните пулсации доказват, че ние сме в правилната посока при разбирането на механизмите на вселената. И все по-близо до пътуването във времето!

Станете почитател на Класа