BBC - антируска истерия на апокалиптично ниво

  • Би Би Си 2 пусна миналата седмица шоуто "Трета световна война“, една нова програма, чийто сюжет се върти около въображаема руска инвазия в Латвия и последвалото изстрелване на ядрена атака срещу Великобритания. Еврика! Докато военните предприемачи във Великобритания точат лиги пред перспективата за спечелване на милиардни договори за подмяна кралските ядрени подводници Trident, се появява паникьосващата, но финансирана от държавата програма с участието на злодея Русия, която да подкрепи инициативата.
    В тази програма, Русия е представена за пореден път като „въплъщение на злото", което се противопоставя на "миротворците от НАТО", пише в статията си анализаторът на RT и американски журналист Робърт Бридж, който счита, че Би Би Си е издигнала "антируската истерия на апокалиптични нива."
    Анализаторът посочва, че след разпадането на Съветския съюз, Москва "упорито отказва" да следва играта на западните анализатори, които се опитаха да представят Русия "като варварски народ, заграбващ земя, обсебен от идеята за възстановяване собсвеността на империята."
    "Ето защо, изглежда, че Би Би Си е намерила за нужно да изработи една нова реалност в зоната на здрача, за да убеди публиката в уж "истинските"намерения на Русия", казва журналистът.
    Резултатът е "мокрият сън на военния производител - апокалиптично озаглавената програма, която представя конфронтацията между Русия и НАТО и началото на Трета световна война. "
    Авторът на статията цитира вестник "The Daily Mail", в което програмата се описва като "напълно реалистична военна игра, която предизвиква сериозни опасения, особено в светлината на сегашната политическа шумотевица около плана на правителството да похарчи милиарди паунди за да замени подводниците Trident. "
    Той също така припомня думите на първия заместник-председател на Комитета на Съвета за сигурност на Русия Франц Клинцевич, който каза миналата седмица, че "филмът на Би Би Си 2, показващ как Русия предизвиква Трета световна война единствено ще позволи на страните НАТО да оправдаят военните си разходи. "

Станете почитател на Класа