Бивш MI6 агент: "Сирия няма да е тресавище, Асад печели войната"

  • Благодарение на подкрепата на руските войски, армията на Башар Асад е близо до победата в Сирия, казва Алистър Крук, бивш агент на британското разузнаване МИ-6. "Войната в Сирия няма да бъде"блато", защото Путин и Асад печелят", казва експертът в статия в "The Huffington Post".
    В началото на февруари, сирийската армия блокира основните канали идващи от Турция за доставки на терористите в северната част на Алепо. Продължавайки настъплението, войниците на Асад скоро ще обградят екстремистите в Алепо. Сирия изглежда се движи не към "блато", а към се ясен военен изход
    Ако правителствените сили, движейки се на север, се съединят с кюрдите, тогава почти всички сили на Джабхат ан-Нусра и Ислямска държава ще бъдат обкръжени. "Бунтовниците ще бъдат в капан, с гръб към една рядко населена и гориста територия", казва Крук.
    Друг контролиран от Ислямска държава коридор на границата с Турция, който ефективно остава отворен, може да бъде блокиран от кюрдите. И въпреки, че Анкара заплашва да отговорят на действието с нахлуване в Сирия, кюрдите внимателно наблюдават събитията, отбелязва анализаторът.
    Експертът отбелязва, че ако Турция започне военни действия в Сирия, "вероятно няма да получи подкрепа на НАТО отвъд реториката и всеки експедиционен корпус на Турция ще бъде изложен на пълното въздушно превъзходство на Русия в Сирия. "
    Авторът на статията добавя, че масата за преговори не е в Женева, а на "бойните полета Идлиб и Алепо." Той очаква скоро Сирия да представлява силна регионална държава, а Русия и Иран също ще бъдат в печеливша позиция. За Запада, свикнал с "блата" вместо интервенции с действителен край, резултатът ще бъде труден за претлъщане.

Станете почитател на Класа