Ветеран от ЦРУ: "Русия спести на САЩ открита война срещу Сирия"

  • Русия успя да спре САЩ и да предотврати започване на война в Сирия, пише бившият агент на ЦРУ Рей Макгавърн, интервюиран от уебсайта Салон.
    Трагедията в Гута на 21 август 2013 г. се смята за най-лошата химическа атака в света през последните 25 години. Тя доведе до смъртта на над 1400 души и остави 3000 ранени. Остава отворен въпросът: Кой е виновен за атаката? Западните правителства посочват сирийските власти, но Русия представи доказателства, че атаката е извършена от бунтовниците.
    "Русия помогна на Обама, когато бе готов да участва в открита война със Сирия между края на август и началото на септември 2013 г. Няколко фактора спасиха света от тази война, но Русия е ключовият фактор" вярва Макгавърн.
    На 30 август 2013 г. Държавният секретар, Джон Кери, обвини правителството на Башар Асад за нападението с химически оръжия в квартала на сирийската столица. Неговото изявление дойде преди официалното заключение на специалистите на ООН. Тогава Барак Обама заяви намерението си да атакува Сирия, но по-късно реши да отложи операцията, заявявайки, че е необходимо подкрепа от Конгреса, за да я започне.
    Според Макгавърн, Русия предложи на САЩ помощ, за да разследва използването на химическо оръжие в Сирия и през юни 2013 г. и след атаката в предградие на Дамаск. Нейното настояване беше решаващият фактор, който накара Обама да промени решението си, смята бившият агент на ЦРУ.
    Макгавърн подчертава ролята на руския президент Владимир Путин, който преди срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург през септември 2013 произнесе реч, в която нарече фалшиви аргументите на Кери в подкрепа на интервенцията в Сирия.
    На 9 юли, руската мисия на ООН изпраща до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, и членовете на Съвета за сигурност доклад за използването на химически оръжия в Сирия с категоричното заключение, че сирийската опозиция е използвала газ зарин при нападението си.

Станете почитател на Класа