„Ислямската държава може да започне мълниеносна война тази година"

Полковникът от Австралийската армия и доктор по политическа антропология Дейвид Килкълън, подпомагал администрациите на Джордж Буш и Барак Обама по стратегически въпроси, смята, че тенденцията на екипа на сегашния президент на САЩ е да се преструва, че всичко е добре, когато ситуацията се влошава. Този подход, заяви той пред "Сънди Таймс", е несъвместим с подхода на републиканците, които "мислят че светът е към своя край."

Каквато и да е визията за настоящата реалност, през 2016 ще се увеличи броят на предизвикателствата, пред които е изправен светът, смята австралиецът. Най-важното според прогнозата му е, че ИД няма да спре да разпространява дейността си и няма да спрат сътресенията в Европа.

"Ние може да видим Blitzkrieg на Ислямска държава през 2016 г.," признава той, без да уточнява дали тази война ще се развива в Близкия изток или в ЕС, където вече са пристигнали много членове на терористичното движение.

Килкълън изразява съжаление, че „САЩ са забравили как да се превърнат военните победи в политическата стабилност и имат проблем да оценят, коя е най-голямата опасност във всеки даден момент. Първо вярвахме, че Ал Кайда е най-лошото в света, сега най-лошото е ИД. Властите в САЩ са извършили серия от грешки: те приеха погрешно поведение в Либия и не обърнаха достатъчно внимание на Арабската пролет”.

Станете почитател на Класа