Как се появява живота на Земята, след глобалното заледяване?

  • Повърхността на Земята не винаги е била както я виждаме днес. Преди между 720 и 640 милиона години значителна част от повърхността на нашата планета е покрита с лед, за период, известен като глобалното заледяване.

  • Едно скорошно проучване на изследователи от Университета на Саутхемптън във Великобритания, изяснява как и защо се е променил химическият състав на океана. Резултатите също помагат да си обясним как се е появил кислород в атмосферата и в океаните на нашата планета, което е позволило еволюцията на живота на Земята.

    В този процес решаваща роля са изиграли експлозивните подводни вулкани. Въглеродният диоксид, освободен при тяхната дейност, е загрявал достатъчно бързо атмосферата за да стопи леда.

    "Вулканичният материал, депозиран в океаните, е претърпял много бързи и дълбоки химически промени, които се отразили на биогеохимията на океаните. Много геоложки и геохимични характеристики, свързани с глобалното заледяване, са свързани с обширна подводна вулканична дейност по продължение на плитките хребети в океана", обясни основният авторът на изследването, професор Том Гернон.

Станете почитател на Класа