Австрия може да изпрати войски на Балканите, за да спре потока от бежанци

В рамките на неформалната среща на министрите на външните работи и отбраната на ЕС, проведена в Амстердам в петък, представители на Австрия са заявили, че Виена изготвя мерки по отношение на имигрантите, идващи към Западна Европа през така наречения "Балкански маршрут", съобщава The New York Times.

Този маршрут дълъг 2,819 км сега е основният път, използван от бежанците, които се стремят да достигнат Западна Европа през Балканите. Той започва от турското крайбрежие, където имигрантите се качват на лодки и след това се опитват да достигнат гръцка територия за по-нататъшно пътуване през Словения, страна, която предлага повече удобства, отколкото Македония и Сърбия, които не са част от ЕС и имат издигнати огради по границите си.

Министърът на външните работи на Австрия, Себастиян Курц, изрази скептицизъм относно способността на Гърция да защити по-добре границата си с Турция. "Аз все още не се чувствам, че Гърция осъзнава сериозността на ситуацията за приемащите страни като Австрия. В противен случай, ние ще се намерят други начини да се намали, или дори да се спре притока", добави той.

Решението, предложено от Австрия е да се разположат войски в страните на Балканите за защита на границите и да помогнат за регистриране на входящите бежанци.

Министърът на отбраната на Австрия, добави, от своя страна, че ако е необходимо армията е готова да участва в "Балканска комбинирана гражданска и военна мисия".

Станете почитател на Класа