Военни дронове на САЩ ще мислят като хората

  • Модерната война изисква повече от просто груба сила. Информационната ера разкри нови форми на комуникация и достъп до информация и тези нови правила също са оказали влияние на начина, по който се водят войните. Експертите казват, че днес един безпилотен самолет който прави снимки, не е достатъчен, за да се отрази ситуацията в района на бойните действия. От съществено значение все още е човешкия мозък, способен да открие в снимките например крепост на терористите.

    Агенция DARPA в САЩ, се надява да използва цялото "ноу-хау" на хората и да го сведе до процесор, не по-голям от мобилен телефон, с помощта на микрочипа известен като Eyeriss. Концепцията се основава на "невронни мрежи", мрежи от паметта на компютъра, които имитират действието на човешкия мозък, съобщава порталът за отбраната One.

    Според разработчиците на проекта, чип невронна мрежа с размерите на дланта на ръката може да бъде инсталиран на дронове или спътници, което ще им позволява да извършват самообучение в реално време, без да е необходим човешки анализ. Така дрон оборудван с такъв чип ще може да предупреди войниците за всяка заплаха за земята. Технологията може да се използва в райони на бедствия за откриване и идентифициране на изложените на риск, а след това да предаде информация за местоположението им и други данни на операторите.
  • Инженерите казват, че Eyeriss може да промени начина, по който води войната. С повече процесорна мощ в много по-малко пространство, микрочипът може допълнително да се намали размера на нашите устройства и ще позволява дронове и сателити да работят без масивни сървъри за съхранение на данни и без стотици човешки анализатори.

Станете почитател на Класа