Пентагонът публикува 198снимки на измъчвани затворници

  • Американското министерство на отбраната публикува 198 снимки на затворници, малтретирани от силите на САЩ в Ирак и Афганистан между 2003 и 2006 година.Изображенията са били публикувани от Американския съюз за граждански свободи (ACLU), който продължава дапритиска Пентагона да публикува всички материали (1800 снимки), доказателства за нарушение на човешките права на затворниците.

    Фотографиите, повечето от които показват хора с белези и синини, произтичат от вътрешни военни разследвания и са датирани между 2003 и 2006 г., малко след като САЩ нахлуха в Ирак.

    Данните, предоставени на обществеността, не включват информация за затворниците или обстоятелствата на задържането им.

    "Снимките илюстрират само малка част от историята на ужасите в реалния живот, това е практиката на мъчения от страна на правителството на САЩ," каза Нурийн Шах, Програмен директор за човешкото права на Амнести Интернешънъл - САЩ.

    Публикацията идва след правна битка между Министерството на отбраната и американска група за правата на човека, която от 2004 г. насам настоява за публикуването на 2000 снимки с доказателства за злоупотреби в ареста.

    Президентът на САЩ Барак Обама искаше да публикува всички снимки през 2009 г., но е променил решението си, след като получи протести от иракското правителство и представителите на американската армия в Ирак

Станете почитател на Класа