Дните на SIM картата са преброени

Консорциумът на мобилните оператори, известен като GSM асоциация (GSMA) обяви намерението си да направи революция в глобалната система за мобилни комуникации чрез разработването на нови фиксирана SIM карта, наречен Esim, инкрустирана във вътрешността на телефона. За сега, операторите, приели предизвикателството са AT & T, Verizon, Vodafone, China Mobile и Deutsche Telekom.
Елена де Кос, професор по мобилни комуникации в Политехническото училище по инженерство в Хихон (Испания), твърди, че мярката "ще донесе само ползи за потребителите, защото досегашната SIM ще бъде заменена с " фабрично фиксиран чип“, който няма да се асоциира с никой оператор. Всеки потребител ще се свързва с компанията, която го интересува по всяко време и ще има по-малка зависимост от фирмите, предлагащи телекомуникационни услуги“, съобщава El Comercio.

Esim ще повлияе положително на разходите за роуминг между страните. Благодарение на този пробив, когато даден потребител пътува в чужбина, ще може да смени компанията или да създаде профили на различни оператори в устройството си.

Потребителите ще изтеглят своите потребителски профили за всеки оператор, чрез WiFi връзка и ще активират необходимите услуги от разстояние. С Esim можете да съхранявате множество идентичности с различни доставчици и да поддържате активна само една.

Групата GSMA вече има първата техническа спецификация за изпълнение на тази технология, която първо ще може да се инсталира на устройства като таблети, смартфони часовници или автомобили. Тя ще бъде представена на Mobile World Congress,, който ще се проведе в Барселона (Испания) от 22 февруари. Втората версия, която позволява да се съхраняват голям брой профили, ще бъде на разположение след края на лятото и щеможе да се монтира на смартфони.

Станете почитател на Класа