Историческа среща на Папата с Руския патриарх

"Светия престол и Московската патриаршия имат удоволствие да Ви съобщят, че с Божията благодат, Негово Светейшество папа Франциск и Негово Светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще се срещнат на 12 февруари. Срещата ще се проведе в Куба, където папата ще спре преди пътуването си до Мексико и където патриархът ще бъде на официално посещение. Тя ще включва среща на международното летище Хосе Марти в Хавана, която ще завърши с подписването на съвместна декларация " гласи съвместното изявление за пресата на Светия престол и на Московската патриаршия. В съвместната декларация ще се разглеждат въпроси относно бъдещите отношения между Ватикана и Руската православна църква.

 Срещата на приматите на католическата църква и Руската православна църква ще се превърне в символ на надежда за всички хора с добра воля. Това е историческа среща, първата между руския патриарх и папата, откакто има разкол между Изтока и Запада.

Възможността за такава среща е на масата от 20 години, но не се е осъществила поради различни разногласия между църквите, които те представляват. Остава нерешен основният спор между Московската патриаршия и Ватикана: конфликтът между православните и последователите на гръцко-католическата униатска църква на Украйна, която изпълнява православния обред, но признава универсалното върховенство на папата .

Станете почитател на Класа