"Безпрецедентна заплаха": 34 терористични групи се заклеха във вярност към ИД

Тридесет и четири терористични групи по целия свят, се заклеха във вярност към екстремистката организация ИД до средата на декември и този брой ще нарасне през 2016 г., предупреди генералният секретар на Организацията на обединените нации Бан Ки-мун, според AP.

Той каза, че "безпрецедентната заплаха" ИД се обяснява с възможността на терористичната група да привлече организации от страни като Филипините, Узбекистан, Пакистан, Либия и Нигерия.

Генералният секретар също така заяви, че държавите-членки на ООН трябва да се подготвят за увеличаване на атаките, тъй като членове на терористичната група развиват своите мрежи.

"Скорошното разширяване на сферата на влияние на ИД в Западна и Северна Африка, Близкия изток и Южна и Югоизточна Азия показва скоростта и мащаба, с който се разви заплахата само за 18 месеца", каза той.

Той уточни, че ИД е "най-богатата терористична организация в света," и цитира оценки, според които джихадистите са генерирали през 2015 г. между 400 и 500 милиона долара от продажбата на петрол и петролни продукти, въпреки ембаргото.

Станете почитател на Класа